Gratis verzending vanaf €200,-

Ons verhaal

Middels Slow Fashion bouwt Sûr aan zelfvertrouwen en een toekomst van mensen met affiniteit voor een ambacht ten behoeve van duurzame uitstroom op de arbeidsmarkt. Sûr geeft een groot publiek de kans impact te maken door een perfect passend, zo duurzaam mogelijk en uniek item te kopen of door een hands-on bijdrage te leveren binnen de community van Sûr Atelier en deel te nemen aan de lokale meltingpot.

Lara Scot heeft zich vanaf 2015 als vrijwilliger ingezet voor de vluchtelingen die in Haarlem werden geplaatst. Ze sloot ze zich aan bij Hotel de Koepel. Dit is een organisatie opgezet door vrijwilligers die zich inzet voor de belangen van vluchtelingen in Haarlem. Door de vele ambachtslieden die ze tegenkwam die werkeloos thuis zaten, ontstond het idee om een bedrijf te starten met ambacht in de hoofdrol. Haar visie was dat het steeds belangrijker wordt om te laten zien waar producten vandaan komen als tegenreactie op de massaconsumptie. Zo is Sûr Atelier geboren.

Ontmoet onze makers

Bij ons werken 40 mensen met een vluchtelingen achtergrond die op zoek zijn naar aansluiting in onze maatschappij. We faciliteren deze wens met een grote groep Haarlemmers die vrijwillig hun diensten aanbieden op allerlei manieren. Samen met de netwerken die de vrijwilligers meenemen hebben we grote impact op de levens van deze personen. Bij Sûr hebben we een gezamenlijk doel en liefde voor duurzame kleding. We inspireren elkaar en leren van elkaar. Een community als warm bad waar je in stapt als je het nodig hebt en waar je uitstapt als je klaar bent voor een volgende stap.

Middels een gevarieerde, duurzame kleding collectie bereikt Sûr Atelier een groot publiek die met hun aankoop de profits genereerd om de purpose van Sûr te garanderen. Binnen onze stichting krijgen Nieuwe Nederlanders en/of mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt weer het gevoel onderdeel te zijn van een groter geheel. Door mee te doen en iets te brengen, krijgen onze medewerkers weer vertrouwen en ontwikkelen zich in een veilige omgeving. Hierdoor kan de volgende stap in de maatschappij gezet worden op weg naar een zelfstandig bestaan.

De makers zijn de spil van het Sûr Atelier, maar vormen ook de sociale missie. Sûr voelt zich vanaf het begin verantwoordelijk voor de zachte landing en de stap richting de maatschappij. Middels arbeidsmatige dagbesteding wordt gewerkt aan taal, motivatie en zelfvertrouwen om de makers/medewerkers binnen 6 maanden voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Tijdens dit traject wordt nauw samengewerkt met de gemeente. Door de Nederlandse vrijwilligers die wekelijks hun tijd en expertise bijdragen ontstaat een sterk netwerk in een stad waardoor de stap naar werk en stage kleiner wordt.

Sûr Atelier fungeert als springplank naar de maatschappij. Middels het Ontmoet de maker’ concept koppelen wij de makers aan het kledingstuk. Hierdoor krijgen onze klanten meer besef van waarde. Het schept een band en geeft diepgang aan de kleding. Een aankoop zet een proces van een hele groep mensen in gang. Met taallessen, contact met vrijwilligers en klanten zetten de aan ons verbonden nieuwe Nederlanders de stappen om meer in onze maatschappij te staan. Niet ernaast. Kleding maakt zo impact op mensenlevens.

Door de opleiding van Lara in 2021 ‘sociaal ondernemen’ aan de Universiteit van Utrecht is het idee van schaalvergroting ontstaan om de impact van Sûr gezonder en groter te maken. In Mei 2022, met de toetreding van Wies tot het bestuur, zijn we begonnen met het concreet uitwerken van alle plannen en de haalbaarheid te toetsen. 

Ons bestuur bestaat uit drie personen, ieder met haar eigen expertise die we de afgelopen 6,5 jaar hebben opgebouwd. We beheersen samen over zoveel kennis op het gebied van begeleiding en empowerment, stakeholders, de wensen van klanten en de kledingcollectie die daarop aansluit, het runnen en managen van een winkel in het algemeen en het leiden van een productieproces in de textiel in ons eigen lokale atelier.

De aantrekkingskracht van Sûr is groot voor vrijwilligers, mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en voor klanten. Gevestigd in het centrum van een stad, mooi vormgegeven, gastvrij in sfeer en persoonlijk en open in benadering, zorgen voor een goede en grote toegankelijkheid. Met de schaalvergroting wordt de waarde van Sûr toegankelijk voor elke stad.

Slow Fashion

De footprint van Sûr op het gebied van CO2-uitstoot is klein. Veel handwerk, weinig machines en nagenoeg geen vervoer. Door 1 stuk per keer te knippen kan Sûr meteen een ‘custom made’ aanpassing doorvoeren in een patroon, zodat de klant met bijvoorbeeld langere armen dan gemiddeld toch een goed passend kleding stuk heeft. Dit maakt het merk persoonlijk en geeft de kleding een identiteit in tegenstelling tot een anoniem product. 

Sûr werkt niet met voorraden. Bij het wisselen van het seizoen loopt de ene stof eruit en de nieuwe stof er organisch in. Er wordt op deze manier ‘on-demand’ geproduceerd.

Dezelfde patronen blijven in gebruik en worden, soms met kleine aanpassingen, in andere stoffen uitgevoerd; niet elk seizoen een hele nieuwe collectie.

De stoffen worden op dit moment binnen Europa gekocht zolang er een keurmerk aan gekoppeld zit. We werken met Gots gecertifieerde en Oekotex stoffen. De rest van de stoffen waar Sûr mee werkt komen van deadstock partijen veelal van grote modehuizen. Alle stoffen zijn van natuurlijke weefsels of brei en het enige polyester dat in onze stoffen is verwerkt is gerecycled.

Meer en meer zijn we ons bewust van de wegwerpmaatschappij en hoe makkelijk we alles maar vervangen en nieuw kopen i.p.v. repareren of restylen. Door die bewustwording zien we gelukkig oplossingen ontstaan. 

Sûr is een oplossing; een bedrijf van de toekomst. Dit is de enige manier waarop er kleding geproduceerd zou mogen worden. Met een minimale footprint, een lokaal en persoonlijk product leveren met mensen waarvan hun talent wordt benadrukt en die een kans moeten krijgen in onze samenleving.

Pin It on Pinterest